Tokod Piknik 2021

Cikk 1.

Kistérségi együttműködés a Garam mentén és a Gerecse vidékén

Tokod Nagyközség Önkormányzata, valamint Csata Község az INTERREG V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával (49 611,95 €) valósítja meg közös projektjét, a „Kistérségi együttműködés a Garam mentén és a Gerecse vidékén” (SKHU/WETA/1901/4.1/344) elnevezésűt.

Mivel az Alsó-Garam mente és Csata község demográfiai sajátossága, hogy magyarok és szlovákok mellett jelentős roma közösség is él itt, ezért a pályázat azt a célt tűzte ki maga elé, hogy erősítse a társadalmi kohéziót. Ezt olyan közös rendezvények által szeretnék elérni, amelyek középpontjában a különböző marginalizált és nemzetiségi csoportok egymáshoz való közeledése áll. 

Három, ingyenesen látogatható eseményt terveznek megvalósítani: Tokodon pikniket, Csatán pedig Garam menti- és Romafesztivált.

 

Cikk 2.

Sikeres pályázat régiónkban

Tokod Nagyközség Önkormányzata az INTERREG V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával (49 611,95 €) valósítja meg „Kistérségi együttműködés a Garam mentén és a Gerecse vidékén” (SKHU/WETA/1901/4.1/344) elnevezésű pályázatát, Csata Községgel együttműködve.

Mivel a térség demográfiai sajátossága, hogy magyarok és szlovákok mellett jelentős roma közösség is él itt, ezért a pályázat alapvető célkitűzése a társadalmi kohézió erősítése, a különböző marginalizált és nemzetiségi csoportok egymáshoz való közeledése. Ennek érdekében a pályázat keretén belül  mindenki számára elérhető és ingyenesen látogatható rendezvényeket szerveznek: Tokodon pikniket, Csatán pedig Garam menti- és Romafesztivált.

S hogy miért van erre szükség? Az önkormányzatot napi szintű kihívás elé állítja, hogy elkerülje a konfliktushelyzeteket, illetve elősegítse a nemzetiségi csoportok közeledését. E célkitűzések elérésének egyik legfontosabb színhelyét az oktatási intézmények jelentik, ahol nap mint nap érintkeznek egymással roma és nem roma származású gyerekek. A szervezett óvodai és iskolai nevelésen túl azonban további erőfeszítések szükségesek, ahol kényszerérzettől mentesen ismerhetik meg egymás kultúráját, hagyományát – a projekt ebben kíván segítséget nyújtani. 

 

Cikk 3.

Tokod Piknik 2021

  1. július 24-25-én kerül megrendezésre a Tokodi Piknik. Helyszínéül a község sportpályája szolgál.

Tokod Nagyközség Önkormányzata szervezésében, a falunapi rendezvénysorozat mintájára bemutatkozik a 2021-es Tokod Piknik. Július 24-én, szombaton és 25-én, vasárnap a tokodi kantin és sportpálya területén várják az érdeklődőket Tokodról és a környező településekről egyaránt.

A rendezvény 24-én, szombaton hagyományos falunapi programokkal kezdődik. A délután folyamán gyermekjátékok, tűzoltó-bemutató és különböző árusok is a résztvevők rendelkezésére állnak. A legifjabbak a késő délutáni órákban megtekinthetik Dudó Bohóc műsorát. Településünk civil szervezetei különböző produkciókkal szórakoztatják a nagyérdeműt a kantin kisszínpadán. 19:15-től a sportpálya nagyszínpadán a Speranta fellépése következik, majd 20:30-tól a TNT együttes ad másfél órás élő zenés nagykoncertet. 22:30-tól lesz hallható Rakonczai Imre koncertje; s végül RHS Retro Disco zárja a szombati programot. 

Július 25-én, vasárnap a sportpálya nagyszínpadára szerelt Ledfalon piknikmozi következik: egy meglepetés filmet tekinthetnek meg a résztvevők a nyári este folyamán, hangulatos piknikezés keretében. 

Az ingyenesen látogatható rendezvény az INTERREG V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával (49 611,95 €) valósul meg; a „Kistérségi együttműködés a Garam mentén és a Gerecse vidékén” (SKHU/WETA/1901/4.1/344) elnevezésű pályázat részeként, a felvidéki Csata Községgel együttműködve.

 

Cikk 4.

Tokod Piknik 2021

  1. július 24-25-én került megrendezésre a Tokodi Piknik a sportpálya területén.

Vásár, izgalmas tűzoltó-bemutató, helyi fellépők, a TNT fergeteges élőzenés nagykoncertje, retro diszkó, valamint változatos gyermekprogramok szórakoztatták a nagyérdeműt. Az ingyenesen látogatható eseményre mintegy 5000 látogató érkezett – a környező településekről, illetve a Felvidékről is.

A Tokodi Piknik az INTERREG V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával (49 611,95 €) valósult meg; a „Kistérségi együttműködés a Garam mentén és a Gerecse vidékén” (SKHU/WETA/1901/4.1/344) elnevezésű pályázat részeként, a felvidéki Csata Községgel együttműködve.