Értékek és gyűjtemények háza

Nyitva tartás:
Szombat: 9:00 – 11:00 és 14:00 – 18:00

Vasárnap: 9:00-11:00 és 14:00-18:00

Szerda: csoportoknak előre egyeztetett időpontban a következő telefonszámon:
06303461512

Tokodi Értékek és Gyűjtemények Házaként született újjá a község régi iskolája, melyben többek között a tokodi alkotók által helyi népviseletbe, valamint a helyi identitást bemutató ruhákba öltöztetett plüssmackók és babák kaptak helyet.

Az ünnepélyes átadót a szomszédos templomban tartották meg július 9-én, pénteken, ahol elsőként Bánhidi László polgármester köszöntötte a résztvevőket és mondott beszédet. A polgármester kijelentette, hogy évek óta húzódó probléma volt az „öregiskola” hasznosítása, ezért is örült annak, hogy Szóda Józsefné nyugalmazott óvodapedagógus megkereste őt egy ötlettel. „Tokod a térségben is kiemelkedő képzőművészeti múlttal is rendelkezik, hiszen elődeinktől, felmenőinktől megtanulhattuk a csuhézást, a batikolást, a szövést, a csipkeverést, a festészetet, a fafaragást, vagy éppen a vesszőfonást is. Éppen ezért külön öröm számomra, hogy egy helyen tudjuk ezeket a helyi értékeket bemutatni, amelyeket természetesen helyi alkotók készítettek” – tette hozzá Bánhidi László. Továbbá ismertette, hogy az elmúlt hónapokban elkezdődött a régi tantermek felújítása. A munkából a civil szervezetek is kivették a részüket, sőt Csákvári Ferenc helyi vállalkozó ki is festette a termeket. Most csak az alsó szinten lévő helyiségeket vonták be a kiállításba, de ha lesz rá módjuk, akkor az emeletet is megtöltik tartalommal.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője beszédében elmondta, hogy legútóbb 2004-ben járt a tokodi templomban, amikor egy koncerten a lánya is fellépett. Ezért most újból elhívta operaénekes lányát, Völner Esztert, hogy egy dalt énekeljen el. A képviselő kitért a járványhelyzetre is: elmondta, hogy az elmúlt másfélévben nagyon nehéz időszakot éltünk át, de a magyar emberek munkájának, bátorságának köszönhetően a pandémia alatt is működött az ország. A sikeres járványkezelésnek köszönhetően pedig most zárt térben is szabadon ünnepelhetünk.

A beszédek után Völner Eszter mutatta meg gyönyörű hangját, majd Aknai Benedek Csanád, helyi fiatal zongorista kápráztatta el a közönséget.

A produkciók után Szóda Józsefné, a kiállítás kezdeményezője hálát mondott, ugyanis keresve sem találhattak volna jobb helyszínt a megnyitónak. „Aranyunk, ezüstünk ugyan nem volt, de hitünk, akaratunk és tettrekészségünk az igen. Összefogtunk mindannyian, és már ősz óta azon dolgozunk, hogy ezt a házat élővé tegyük.” – tette hozzá, majd bemutatta a kiállítás egyes elemet, ahol kétezer darabos mackógyűjteményen és sok száz babán keresztül megjelenik például az 1942-es bányaszerencsétlenség, de az iskola története is. De például Korpási Bálint tokodi származású birkózó saját asztalt is kapott.

Az ismertető után Kolbert Sándor, a Tokodi himnusz szerzője és a Kéknefelejcs Nótakör elénekelte a legbecsesebb helyi nótát, majd a jelenlévők átvonultak az öregiskolába és felfedezték a gyűjtemény egyes elemeit.

Forrás: www.dorogimedence.hu

Hibabejelentő

Időpont foglalási kérelem

FONTOS! Ez egy foglalási kérelem, beérkezését követően kollégáink felveszik önnel a kapcsolatot! Kérjük mielőtt a kérelmet elküldi nekünk, tekintse meg az intézménynaptárt, hogy szabad-e az ön által választott időpont!

Időpont foglalási kérelem

FONTOS! Ez egy foglalási kérelem, beérkezését követően kollégáink felveszik önnel a kapcsolatot! Kérjük mielőtt a kérelmet elküldi nekünk, tekintse meg az intézménynaptárt, hogy szabad-e az ön által választott időpont!