Gardellaca KórusMegalakulásának ötlete a húsvéti Passió templomi éneklésekor vetődött fel 2001-ben. Pánczél Mihály polgármester úr kérte meg Pánczélné Világi Ildikót, aki 15 éve irányítja a tokodaltárói Bányászkórust, hogy szervezzen Tokodon is kórust. Az egyeztetések és szerveződés után Ildikó kérésére Hunyadi Zoltán karnagy úr, az esztergomi Monteverdi kórus vezetője vállalta az új tokodi vegyeskar felkészítését.

A tagok egyike sem képzett zenész, csak néhányan foglalkoztak autodidakta módon zenével. Kottaolvasást is csak egypáran tanultak közülünk. Tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy egy amatőr társulatról van szó.

A kórus a nevét Tokod római kori elnevezéséből kölcsönözte, ugyanis a falu a rómaiak korában lakott település volt, és mint a Duna-menti limes része, egy őrtorony – castrum – állt itt, melynek romjai ma is megtalálhatók a falu határában. A Gardellaca elnevezés tehát ebből a korból maradt ránk. A kórus azért választotta ezt a nevet, mert a múltban gyökerező, a jelenben is fellelhető és a jövő felé továbbvivő értékeket szeretne megtartani, felmutatni.

A megtanult és repertoárban lévő dalok széles skálájúak: nép -, mű -, bor – és diákdalok, reneszánsz és barokk kori madrigálok, spirituálék, operarészletek, hazai és külföldi szerzők kórusművei, valamint egyházi zeneművek.

A kórus 2001 augusztusában a tokodi falunapokon mutatkozott be először, de szinte valamennyi falusi programban énekelt már: a karácsonyi hangversenyeken, nemzeti ünnepeken, az Orbán-napon, pedagógusnapon és a bányásznapon. Szerepelt – a helyi borosgazdák aktivitásának köszönhetően – mindenféle borünnepen: a tokodi Márton-napon, a nyergesújfalui Szent Donát-napon, borversenyekre hívták, így járt már Esztergomban és a szlovákiai Szalkán. Részt vett egyházi ünnepeken: virágvasárnap, húsvétkor, jubiláló házasok miséjén, énekelt már Budapesten, az épülő gazdagréti templomban, az esztergomi Szent Anna, Kerektemplomban és szerepelt 2005-ben a Táton megrendezett nemzetközi egyházzenei fesztiválon. Több alkalommal vett részt a Musik Land Utazási Iroda által szervezett nemzetközi kórustalálkozókon, ahol olyan világhírű kórusokkal együtt léphetett föl, mint a belgiumi királyi kórus. Ezenkívül szoros együttműködő kapcsolatot tart fenn a sárisápi és a tokodaltárói bányászkórusokkal, amelyek évfordulós ünnepein is fellépett már, de sikerrel szerepeltek együtt Kazincbarcikán, a bányászkórusok országos találkozóján, és énekeltek közösen jótékonysági hangversenyen is.

Noha a tokodi Gardellaca kórus a megyei kórusok körében tízéves fennállásával még igen fiatalnak számít, a tagok viszont inkább a közép korosztályból kerülnek ki. És bár a jövőnk bizonytalan, szeretnénk fenntartani, bővíteni együttesünket, bővíteni repertoárjukat.