Népművészeti Alkotóház

Tokod, Zrínyi Miklós u. 3-4.

 Nyitva tartás:
Hétfő: 14- 21 óra
Kedd: 17-21 óra
Szerda: 17-20 óra
Csütörtök: 17-20 óra
Péntek: 16-18 óra

Igény szerint csoportok előzetes bejelentkezése alapján az Alkotóház a délelőtti órákban is megtekinthető.

Szállás részletei itt.

Ollé Istvánné

Tel.: +36-30-572-2475

Helyiségek használati díja 5.000 Ft / óra, helyi és civil szervezetek belépődíjas rendezvényeire 1000 Ft/óra.

Az Alkotóház kibérelhető osztálytalálkozókra, ballagásokra, családi- baráti összejövetelekre max: 30 főig. 

Lakodalom, osztálytalálkozó céljára történő igénybevétel: 40.000 Ft / alkalom (kaució szükséges) 

Tokodon végzett osztály osztálytalálkozója: 20.000 Ft/ alkalom (kaució szükséges)

Népművészeti-alkotóház bemutatása

Alkotóházunk története a 70-es években kezdődik, mikor Robotka László – aki azóta elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet – megszólította azokat a helyi asszonyokat, férfiakat, akik még őrizték őseik tudását, hagyományait. Szakköröket alakítottak, ahol különféle természetes anyagokból (csuhé, szalma, fa, nemez, agyag…) használati és dísztárgyakat készítettek. Összegyűjtötték és bemutatták a még fellelhető régi használati tárgyakat, bútorokat, ruhákat. 1985-ben nagy előrelépés történt azzal, hogy a közösség megvásárolta a Zrínyi utcában található épületet, aminek folyamatos bővítésével hely kínálkozott a különböző szakköröknek, alkotó közösségeknek, tanfolyamoknak, kézműves alkotótáboroknak, később kiállításoknak. Az itt készült és készülő népművészeti értékű alkotások az ország, de mondhatjuk hogy a világ számos kiállításán, és vásárán arattak sikert, bemutatva a Tokodon élő alkotók tehetségét, hagyománytiszteletét. 


Az évek során nemzetközi összefogással megépült Galériában kiállításoknak, közösségi rendezvényeknek van helye. A tetőtérben kialakított hét szobában tizenhat fő elhelyezését tudjuk biztosítani, ami három napraforgós szálláshely minősítést kapott. A szálláshelyet többnyire a településünket átszelő kék túra útvonal bakancsos turistái, a Mária út, a Gyöngyök útja zarándokai veszik igénybe. Természetesen mindenkit szeretettel látunk, aki szeretné megismerni a gyönyörű természeti környezetben fekvő falunkat, szívesen megkóstolná a pincevölgyben fellelhető kiváló borokat. Az Alkotóházban jelenleg csuhé, csipkeverő, babavarró, batik, rajz szakkör működik folyamatosan, de idény jelleggel indítunk különböző tanfolyamokat gyermekeknek és felnőtteknek, és alkotótáborokat szervezünk.

Az Alkotóház három napraforgós falusi szálláshelyként vendégeket is fogad:

Különálló ház, 16 fő részére, 7 szoba (2×3, 5×2 ágyas), 2db fürdőszoba, 2db WC, konyha teljes felszereltséggel, külön étkezővel.

Az udvaron található kemencében a vállalkozó szellemű szakácsok süthetnek is.

Tájházunkban bemutatjuk  az 1800-as évek világát. Korhű  szobát, konyha berendezéseit, használati tárgyait. Megtekinthetőek a különböző kézműves foglalkozások, szakkörök munkái.

Programajánlat:
Kirándulás
Horgászat
Vadászat 
Pincelátogatás, borkóstolással
Községünkön  átvezet a Kék Túra útvonala, a Kinizsi 100 teljesítménytúra és a Gyöngyök útja.

Szeretettel várjuk pihenni, kikapcsolódni vágyó családok, baráti társaságok, túrázók, diákcsoportok jelentkezését.