Településrészek

A nagyközség közigazgatási területe mintegy 1500 hektár (14,9nkm) melynek majdnem 20%-a (284,55 ha) belterület. A település különlegessége, hogy a közigazgatási terület 20,3%-a ( 300,32 ha) kiskertes terület.

Közigazgatási területén a belterületi lakott részek három szerkezetileg egymástól külön álló egységbõl áll. A legnagyobb Tokod-belsõközség – (amely az Árpád-korban alakult) – a hagyományos falu belterülete -, ettõl észak-keletre a vasúttal és ipari területtel elválasztva terül el az üveggyári lakótelep, míg délkeletre mintegy 3 km-re Ebszõnybánya lakó és ipari területe.

A 4400 fõs lakosság  mintegy 50%-a Tokod-községben, 43%-a az üveggyári, és 7%-a az ebszõnybányai településrészen lakik. Jelenleg a népesség fogyása és elöregedése az országos tendenciákhoz hasonló. A halálozások száma meghaladja az élveszületések számát, ezért a természetes fogyás jelei tapasztalhatók.

A vándorlási különbözet azonban pozitív az elmúlt években, amelynek egyik oka, hogy a Komárom-Esztergom megyébe történõ beköltözések kétötöde a községek lélekszámát gyarapította az elmúlt években. Ennek fogadására Tokod is felkészült, társadalmilag nyitott. A rendezési terv a lakóterületek fejlesztési lehetõségeit a falu lakossága igényét meghaladó mértékben jelöli meg.