Horgász Egyesület

http://www.efish.hu/

Az Ebszőnybányai Horgász Egyesület az Únyi-patak bő halállományának köszönhetően alakult meg 1963-ban. Alapítója Kurinyecz Sándor aknász volt. Az Únyi-patak halállománya – az akkori viszonyok szerint – állami tulajdon volt, és egyesületet kellett alapítani ahhoz, hogy horgászni lehessen benne. A patak természetes vízhozamú, bővizű, kb. 80 cm mély, akkoriban több halfaj élőhelye volt.

Az egyesület alapításkor 35-40 fős létszámmal indult Ebszőnybánya és Annavölgy térségében élő tagokkal, az akkori bányaüzem patronálásával.

Az Únyi-patak északi partrészén Ebszőnybánya és Annavölgy település fekszik, a déli részét, amely szántó és legelő, a Pilishegyi Állami Gazdaság művelte.

1968-tól a tagság létszáma évről évre bővült, az egyesület eredményesen működött évtizedeken keresztül. Kezelésükbe tartozott a Sárisáp-Kovácsvölgyi halastó is, mely vízhiány miatt többször eliszaposodott, ezért a figyelmet az ebszőnybányai tóra fordítottuk.

1997-ben a horgásztó 0,6 hektáros területéből le kellett zárni egy tórészt, vízhiány és hínárosodás miatt. Ekkor 2-2,5 mázsa hal pusztult el. Négy évig a tórészt anyagi nehézségek miatt nem tudtuk felújítani.

2002-ben az egyesület a tagság jóváhagyásával és anyagi felajánlásaival, szponzorok segítségével és a tokodi, annavölgyi és sárisápi önkormányzatok hozzájárulásával sikeresen véghezvitte a felújítást, medermélyítést, tisztítást. Végezetül a 2003-as versenyre újra igazi horgásztóvá varázsoltuk a területet. A horgászati lehetőséget, a rendszeres halasítást biztosítjuk, a horgásztó környezetének fejlesztésére nagy gondot fordítunk. Szeméttárolókat, padokat helyeztünk ki, bográcsozókat építettünk, parkolót alakítottunk ki, és a zöldövezet karbantartását rendszeresen végezzük.

2002-től tudunk napijegyes vendéghorgászokat fogadni az ország minden részéből. A vendéghorgászok száma évek óta növekvő tendenciát mutat. Egyénileg és családostul is látogatják tavunkat, mely könnyen megközelíthető, csendes, nyugodt helyen fekszik.

2008-ban egyesületünk elnyerte a MOHOSZ, a Környezetvédelmi Minisztérium és a Vízügyi Minisztérium elismerő oklevelét.

Célunk hogy az elkövetkezendő években még többen ismerjék meg horgásztavunkat. Az egyre több eladott napijegy megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk, és eredményesen tudunk együttműködni a tagsággal.

A horgász szezonban több versenyt rendezünk, jó szórakozást és nagyszerű horgászélményeket biztosítva egyesületünk tagjainak és vendéghorgászainknak.

Az önkormányzattal közösen rendezett főzőverseny és gyermek horgászverseny a tóparton mindig szerves részét képezi a hagyományos falunapnak. Minden korosztály megtalálja a szórakozását nálunk: zene, finom ételek, gyerekprogramok, játékok szerepelnek a palettán.