2023 Bányász megemlékezés képek

1942 júliusának utolsó péntekén sújtólégrobbanás történt a tokodi Erzsébet aknán,
amelyben több mint 50 szénbányász halt meg. 81 évvel ezelőtt augusztus első vasárnapján 37 koporsó sorakozott a tokodi temetőben, körülvéve gyásszal és fájdalommal. A többieket máshol, lakóhelyükön temették el. Emlékeztünk ezekre az áldozatokra, de emlékeztünk minden elhunyt bányászra is; a még élőknek pedig erőt, egészséget kívánunk. Az elhunytakat és élőket is Szent Borbála közbenjáró oltalmába ajánljuk.
Önkormányzatunk elkötelezett a település fejlődését alapvetően meghatározó bányász-kultúra megőrzésében. Ennélfogva 2023. augusztus első vasárnapján, a temetés napjának 81. évfordulóján megemlékezést tartottunk a bányászhősökről. A 8:30 órakor kezdődő szentmisét Kardos Mihály nyugalmazott plébános celebrálta. Ezt követően a 2006-ban példás összefogással létesített Szent Borbála szobornál tartottuk megemlékezésünket. Bánhidi László polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a 19-20. századi bányászatnak köszönheti településünk ugrásszerű fejlődését. Bánhidi Józsefnek, a Dorog Szénbányász Szakszervezeti Szövetség alelnökének beszédéből rekonstruálhatta az emlékező közösség az 1942-es tragédia történéseit. A beszédeket követően Kertész Áron, a Tokodi Hegyeskő Általános Iskola tanulója szavalta el Hirth Éva Emlékezzünk (Bányásznapra) című versét. A megemlékezés utolsó szakaszában emlékkoszorút helyezett el Tokod Nagyközség polgármestere Bánhidi Láslzó, Erős Gábor, térségünk országgyűlési képviselője, valamint településünk civil szervezetei.
A megemlékezés zárásaként a bányászhimnuszt énekeltünk a Dorogi Bányász Fúvószenekar kíséretében, valamint a tokodi himnuszt Kolbert Sándor és a Kék Nefelejcs Nótakör vezetésével.

Felvételek: @TKD Records