Véradás

Tisztelt Véradók!
2022. JÚLIUS 28-án 15:00-18:00-ig A MAGYAR VÖRÖSKERESZT VÉRADÁST TART TOKODON a MŰVELŐDÉSI HÁZBAN. (KOSSUTH L. U 97KANTIN)
Minden segítőkész embert várunk!!!!!
Miért adj vért?
Egyetlen véradással már három betegen segíthetünk.
Legfontosabb tudni, hogy a szavatossági idő a vérkészítményeknél 35 nap, tehát hiába volt két hónapja is véradó kampány, mindig ugyanakkora szükség van rá. Magyarországon évente 430 ezer adag vérre van szükség a betegellátásban, az ideális cél így napi 1800 véradás, amivel egyenletesen lehetne biztosítani a vérellátást hazánkban. Azonban olykor előfordul, hogy bizonyos vércsoportokból hiány keletkezik, ilyenkor sürgősségi kampánnyal kell ezt pótolni. A vérből előállított plazmakészítményeket, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátumokat műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre és transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez használják.
Ha pedig a vérünk megérkezett egy kórházba, küldenek róla SMS-t, ami igencsak szívet melengető élményt nyújt az adományozóknak.
Ki adhat vért?
A véradó donorra, és a vért kapó betegre is veszélyes lenne, ha könnyelműen kezelnék a vizsgálatokat, így nem csoda, hogy hosszú listája van az ideiglenes, illetve végleges kizáró okoknak.
-Legalább 18, legfeljebb 65 éves személyek adhatnak vért.
-50 kilogramm a minimális testsúly, ugyanis az alatt olyan kevés vére van egy embernek, hogy a levett 450 ml vérveszteség rosszullétet okozna.
-Kizáró tényező lehet az erős gyógyszerek, a nyugtatók és a serkentők rendszeres használata.
-Fél évig kizárja a véradás lehetőségét az újonnan készített tetoválás és a testékszer, mert az esetleges fertőzések csak ezután mutathatók ki a donorban.
-Cukorbetegek nem adhatnak vért.
-A vérszegénység, illetve az alacsony hemoglobinszint szintén nem teszi lehetővé a véradást.
-A szervi és a daganatos megbetegedések, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás értelemszerűen a listán szerepelnek csakúgy, mint a HIV fertőzés.
-Nők esetében további kizáró okot jelent a terhesség, a szoptatás és a menstruáció.
-Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelni.
-Férfiak akár ötször, nők maximum háromszor adhatnak évente vért.
Téves hír azonban, hogy a fogamzásgátló szedése mellett tiltott a véradás.
Hogy néz ki a véradás?
Véradás előtt egy orvossal kell konzultálni, aki kikérdezi az önkéntest, majd gyors orvosi vizsgálatot végez rajta, hogy megállapítsa, alkalmas-e donornak. Az adatfelvételhez a személyi igazolvány, a lakcímkártya és a TAJ-szám szükséges, papírok nélkül nem lehet vért adni, és a másolat sem elég. Fontos, hogy a véradó a véradás előtt és után is bőségesen igyon folyadékot, ezt a helyszínen is biztosítják. Egy alkalommal 450 milliliter vért vesznek le, és nagyjából fél óráig tart a teljes procedúra, melyből öt-tíz perc maga a vérvétel, ami után érdemes pár percet pihenni.

Hibabejelentő

Időpont foglalási kérelem

FONTOS! Ez egy foglalási kérelem, beérkezését követően kollégáink felveszik önnel a kapcsolatot! Kérjük mielőtt a kérelmet elküldi nekünk, tekintse meg az intézménynaptárt, hogy szabad-e az ön által választott időpont!

Időpont foglalási kérelem

FONTOS! Ez egy foglalási kérelem, beérkezését követően kollégáink felveszik önnel a kapcsolatot! Kérjük mielőtt a kérelmet elküldi nekünk, tekintse meg az intézménynaptárt, hogy szabad-e az ön által választott időpont!