Kistérségi együttműködés a Garam mentén és a Gerecse vidékén

Sajtóközlemény
Kistérségi együttműködés a Garam mentén és a Gerecse vidékén

 

Megjelentetésre 2021. augusztus 24./ Azonnali megjelentetésre

Sajtókapcsolat: Bánhidi László

 

Tokod Nagyközség Önkormányzata, valamint Csata Község az INTERREG V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával (49 611,95 €) valósította meg közös projektjét, a „Kistérségi együttműködés a Garam mentén és a Gerecse vidékén” (SKHU/WETA/1901/4.1/344) elnevezésűt.

Mivel az Alsó-Garam mente és Csata község demográfiai sajátossága, hogy magyarok és szlovákok mellett jelentős roma közösség is él itt, ezért a pályázat azt a célt tűzte ki maga elé, hogy erősítse a társadalmi kohéziót. Ezt olyan közös rendezvények által érték el, amelyek középpontjában a különböző marginalizált és nemzetiségi csoportok egymáshoz való közeledése áll.

S hogy miért van erre szükség? Az önkormányzatot napi szintű kihívás elé állítja, hogy elkerülje a konfliktushelyzeteket, illetve elősegítse a nemzetiségi csoportok közeledését. E célkitűzések elérésének egyik legfontosabb színhelyét az oktatási intézmények jelentik, ahol nap mint nap érintkeznek egymással roma és nem roma származású gyerekek. A szervezett óvodai és iskolai nevelésen túl azonban további erőfeszítések szükségesek, ahol kényszerérzettől mentesen ismerhetik meg egymás kultúráját, hagyományát – a projekt ebben kívánt segítséget nyújtani három ingyenesen látogatható, s ezáltal mindenki számára elérhető esemény által.

A Tokodi Piknik 2021. július 24-én, szombaton és 25-én, vasárnap került megrendezésre a helyi kantin és sportpálya területén. Hagyományos falunapi programokkal kezdődött. A délután folyamán gyermekjátékok, tűzoltó́-bemutató́ és különböző árusok is a résztvevők rendelkezésére álltak. A legifjabbak a késő̋ délutáni órákban megtekinthették Dudó Bohóc műsorát. A település civil szervezetei különböző produkciókkal szórakoztatták a nagyérdeműt a kantin kisszínpadán. Elsőként a Kéknefelejcs Nótakör lépett a színpadra egy dalcsokorral Kolbert Sándor vezetésévelőket, őket követte a Ceferino tánccsoport, Ízisz Gyöngyszemei Hastánccsoport Kindáné Győri Márta vezetésével, valamint a Tokodi Csillagfény Mazsorett csoport Veres Cintia vezetésével.

A helyi csoportokat követően a rendezvényhelyszín átköltözött a futballpályára, ahol egy 8×10 méteres nagyszínpad került felállításra a hozzá tartozó fény és hangtechnikával. Itt kezdetét vette a vegyes korosztályok zenei szórakoztatása. Fellépett a Speranta zenekar, a TNT és Rakonczai Imre is. A szombati programot az RHS Retro Disco zárta.

Július 25-én, vasárnap a sportpálya nagyszínpadára szerelt led-falon piknikmozi következett: egy meglepetés filmet tekinthettek meg a résztvevők a nyári este folyamán, hangulatos piknikezés keretében. Az ingyenesen látogatható eseményre mintegy 5000 látogató érkezett – a környező településekről, illetve a Felvidékről is.

Ugyancsak e projekt részeként, 2021. június 19-én Csatán került megrendezésre a határokon átnyúló Romafesztivál, mely egyedülálló élményt nyújtott a résztvevők számára változatos zenei és kulturális program formájában. Fellépett többek között az Ízisz Gyöngyszeme, a Romane Jile Junior, a Speranta és a Gypsy Band. A rendezvény lehetőséget kínált a roma közösségek társadalmi beilleszkedésére, a határokon átnyúló kapcsolatok kiépítésére, a régióban élő egyes etnikai csoportok tagjainak közeledésére, illetve nem utolsósorban tökéletes kikapcsolódási és szórakozási programot nyújtott az egész család számára.

A projekt további eseménye a Csatán 2021. július 31-én megrendezett Garam Menti Fesztivál, mely ugyancsak jelentős lépést jelent a határokon átnyúló szlovák-magyar kapcsolatok megerősítésére, valamint a régió sokszínű kulturális lehetőségeinek kihasználására. A célterület három etnikai csoportja – a szlovák, a magyar és a roma – összekapcsolódott azzal a céllal, hogy növelje a helyi közösségek kohézióját és a térség gazdasági terjeszkedését.

Hisszük, hogy programunk inspiráló lehet és alapot nyújthat további inkluzív fejlesztési kezdeményezésekhez ezen a területen.

Jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

További információért forduljon bizalommal:

Bánhidi László

polgármester, Tokod

E-mail: polgarmester@tokod.hu

Telefonszám: +36 30 572 3080

Honlap: www.tokod.hu

Hibabejelentő

Időpont foglalási kérelem

FONTOS! Ez egy foglalási kérelem, beérkezését követően kollégáink felveszik önnel a kapcsolatot! Kérjük mielőtt a kérelmet elküldi nekünk, tekintse meg az intézménynaptárt, hogy szabad-e az ön által választott időpont!

Időpont foglalási kérelem

FONTOS! Ez egy foglalási kérelem, beérkezését követően kollégáink felveszik önnel a kapcsolatot! Kérjük mielőtt a kérelmet elküldi nekünk, tekintse meg az intézménynaptárt, hogy szabad-e az ön által választott időpont!