Interjú Tokod meseírójával

Néhány évvel ezelőtt olvas-tam a Tokodi Kopogtatóban egy mesét, a következő számban is ott volt egy másik és még egy ideig a továbbiakban is. Tetszettek nekem, ott volt az író neve is, csak annyit tudtam róla, hogy üveggyári. Érdekes viszont, hogy a meséi által jó érzés töltött el. Most találkoztam először a mesék írójával 

Bombicz Judittal az üveggyári Művelődési Házban, és interjút készítettem vele. 

Aki itt él az üveggyári lakótelepen az Ady Endre utca 5 szám alatt. Dorogon született 1966. január 3o-án. Családi állapota, elvált. Iskolai végzettsége szakiskola, egy felnőtt gyermeke van. Judit foglalkozása üzletvezető- eladó itt a Művelődési Házban. 

Szerinted Judit a mesének köze van az irodalomhoz, vagy külön kategória, de úgy is fogalmazhatjuk, hogy a gyermekeknek írt irodalmi mű. Mi egyáltalán a mese, és mit jelent neked? 

A mese az irodalom legfontosabb része, az alapozza meg a kicsik lelki fejlődését. Számomra azt jelenti, hogy kilépek a mindennapokból. 

Kezdetben akartál mesét írni, vagy csak úgy jött a késztetés belülről, és írtál egyet? 

Úgy kezdődött, hogy a kislányom kérte, hogy meséljek neki, ezt tettem, kitaláltam egyet – egyet és meséltem. Aztán már megmondta, hogy miről. Később pedig már le is írtam. Ha valamit – képet, tárgyat, virágot… – meglátok, és az megragad engem, mesét írok. De van úgy is, hogy egyszerűen úgy döntök, hogy most mesét írok. 

A Kopogtatón kívül is publikáltad meséidet? 

Igen. Két könyvem jelent meg, az egyik idén áprilisban, Csodák könyve címmel. Több mesém jelent meg meseantológiákban. 

Kaptál e visszajelzést az olvasóktól? 

Igen volt visszajelzés, azokat mindig a Facebook szerzői oldalamon kaptam és kapom. 

Mindig szerettem a meséket és azt tapasztaltam, hogy van jó mese, de rossz is. Rossz félelmetes, sőt agresszív mesék vannak a magyar mesecsatorna kivételével a TV-ben. A te meséidet, ha megfilmesítenék, öröm volna nézni, mert szépek és van tanulság tartalmuk. Ez nagyon fontos a gyermekek számára. 

Egyetértek, igen van sajnos rossz mese, az a rossz felé tereli a gyermekek figyelmét, mert a mese a nevelés eszköze is. Meséimben tényleg a jót képviselem, és arra törekszem, hogy azok minél több gyermekhez eljussanak. Szerzői oldalamon minden hónapban nyereményjátékot hirdetek és a nyertestől kapott információk alapján személyre szóló mesét ajándékozok neki. 

Judit, a sok meséd közül melyik a kedvenced? 

Sok kedvencem van, az egyik a Húsvéti nyuszi című, és mert nagyon szeretem a karácsonyt, a karácsonyi meséim is kedvenceim. 

A mesekategóriák közül – népmese, állatmese, tanmese… – melyik a tiéd? 

Az állatmese. Szeretek az állatokról írni, sok mesém szerepelői azok. 

Ki, vagy kik a példaképeid? 

Több példaképem van. Elsőként említem Beatrix Pottert. Ő az első angol meseírónő, akinek nyomtatásban jelentek meg a könyvei. Szeretem Benedek Elek meséit, Fekete István történeteit, és a 18. században élt angol Jane Austen írásait. 

A mese írása mellett mivel töltöd ki a szabadidődet? 

A 14 éves koromban elkezdett versírást is folytatom. Írok dalszövegeket is és sokat énekelek otthon, fel is veszem a dalokat. Grafikus szerkesztésekkel is foglalkozom a számítógépen. Az önkormányzat részére plakátokat készítek, és a Kopogtató fejlécét is szerkesztem. Arról hallottam, hogy nagyon szépen tudsz énekelni, örülök, hogy ki is használod. De honnan ez a sokirányú tehetség? 

Nem tudom. Nekem az Édesanyám mesélt sokat és szerettem őt hallgatni. Érdekes, hogy unokaöcsémnek történelmi tárgyú írásai vannak, unokanővérem novellákat ír, a lányom verseket. Lehet, hogy a családomban keresendő. 

Milyen célt tűztél magad elé a jövőt illetően? 

Minél több könyvet kiadni. Három mesekönyv kézirata készen van, várják a kiadásukat. 

Örülök, hogy megismertelek Judit. Köszönöm, hogy kíváncsiságomat kielégítetted. Meséid alapján magam részéről úgy vélem, tehetséges vagy e műfajban, és amint kiderült egyebekben is. Ne hagyd abba az írást, ne tedd le a „tollat”. Sikerüljön elérni célodat. Gratulálok neked, rendkívül lelkes és nagyon kreatív ember vagy. 

2o20. május 2o. Soós Rezsőné

Hibabejelentő

Időpont foglalási kérelem

FONTOS! Ez egy foglalási kérelem, beérkezését követően kollégáink felveszik önnel a kapcsolatot! Kérjük mielőtt a kérelmet elküldi nekünk, tekintse meg az intézménynaptárt, hogy szabad-e az ön által választott időpont!

Időpont foglalási kérelem

FONTOS! Ez egy foglalási kérelem, beérkezését követően kollégáink felveszik önnel a kapcsolatot! Kérjük mielőtt a kérelmet elküldi nekünk, tekintse meg az intézménynaptárt, hogy szabad-e az ön által választott időpont!