Hőségriadó!

Hőségriadó lakossági tájékoztató

 

 

TÁJÉKOZTATJUK A TISZTELT LAKOSSÁGOT,
HOGY AZ ORSZÁGOS TISZTIFŐORVOS


JÚNIUS 21-ÉN 00.00 ÓRÁTÓL

JÚNIUS 23-ÁN 24.00 ÓRÁIGFOKÚ HŐSÉGRIASZTÁST ADOTT KI.

Kérjük fokozottan figyeljünk embertársainkra, mert a kánikulában nagyobb veszélynek van kitéve mindenki, atartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.  

 

A NYÁRI HŐSÉG IDEJÉRE AJÁNLJUK AZ ÖN FIGYELMÉBE!

 

A kánikula idején – kiemelten 11-15 óra között – lehetőleg ne tartózkodjanak a napon, a déli órákat lehetőség szerint töltsék zárt helyen, sötétített helyiségben. Érdemes ventilátort használni, 1-2 órát légkondicionált helyiségben tölteni. Tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzanak naponta többször, langyos vízzel.

 

– A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége szervezetüknek, ezért fokozottan figyeljenek a folyadékbevitelre. Ne fogyasszanak kávét, alkoholos italt, cukros, illetve szénsavas üdítőt. Fogyasszanak vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek.

– Egyenek kisebb ételadagokat, egyenek gyakrabban. Kerüljék a nehéz ételeket! Fogyasszanak inkább grillezett szárnyasokat, zöldségeket, salátát, gyümölcslevest, rántás nélküli főzelékeket.

– A csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessék, ne sétáltassanak a hőségben kisbabát.


– Viseljenek világos, fehér színű, könnyű, bő szabású, hosszú ujjú, szellős, természetes, pamut anyagból készült ruhát, inget, ami minél nagyobb bőrfelületet takar. Fejüket lehetőleg vékony fehér sapkával, széles karimájú kalappal, szalmakalappal, esetleg napernyővel védjék.

Fokozottan védje szemét, a szem védelme érdekében javasolt az UV szűrős lencse, napszemüveg viselése.

A szabadban használjanak bőrtípusuknak megfelelő fényvédő krémet.

– Autóban soha ne hagyjanak gyermekeket és háziállatokat.

A kocsiban kánikulában akár 70 Celsius-fok is lehet. Még félig leengedett ablak mellett vagy félárnyékban is percek alatt életveszélyes helyzet alakulhat ki. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy állatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne hagyjanak az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő spray-t és gázöngyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak.

A nagy kánikula a járművezetők szervezetét is nagyon megterheli, a reflexek tompulnak, a vezetők még inkább türelmetlenebbek, indulatosak, az autóval közlekedők, vigyenek magukkal a szokásosnál több, lehetőleg hűtött folyadékot.

 

– A kánikula és az iskolai szünet beköszöntével a hétvégéket egyre többen töltik vízparton. A nyári napokon 11-15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért fontos, hogy ebben az időszakban a fürdőzők kerüljék a napozást. Ha nem tudnak árnyékba húzódni, A bőrtípusnak megfelelő fényvédő krém használatáról se feledkezzenek meg, illetve napozást követően hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének. Felhevült testtel semmiképp se ugorjanak a vízbe!

 

A hőségben az egyébként tökéletesen működő kéményeknél légdugó alakulhat ki. Ez elsősorban társasházaknál fordulhat elő. Ilyenkor a kéménybe beszorult hideg levegő nem engedi ki a meleg, felfele törekvő füstgázt, így az visszaáramlik a lakásba, és szén-monoxid keletkezik. Ezért fontos, hogy a nyílt égésterű vízmelegítő közelében legyen szén-monoxid-érzékelő. Ha valahol rendszeresen légdugó alakul ki a melegben, hívjunk kéményseprőt!

Hibabejelentő

Időpont foglalási kérelem

FONTOS! Ez egy foglalási kérelem, beérkezését követően kollégáink felveszik önnel a kapcsolatot! Kérjük mielőtt a kérelmet elküldi nekünk, tekintse meg az intézménynaptárt, hogy szabad-e az ön által választott időpont!

Időpont foglalási kérelem

FONTOS! Ez egy foglalási kérelem, beérkezését követően kollégáink felveszik önnel a kapcsolatot! Kérjük mielőtt a kérelmet elküldi nekünk, tekintse meg az intézménynaptárt, hogy szabad-e az ön által választott időpont!